İzmir Çiğli Pazar Yerleri

İzmir Çiğli Pazar Yerleri

Benim gibi çarşı pazar gezmeyi sevenler için büyük bir fırsattır pazar yapmak. Her pazarında kendine has bir yanı vardır muhakkak. Ve her pazar gününün bir serüveni olur kendi içinde. Ya çok komik enstantaneye şahit olur, yada kendim komik duruma düşerim pazara gidince. Arada sırada İzmir Gezgini blogu okuyucuları için İzmir'in gözde pazar merkezlerini ve semt pazarlarını yazmaya karar verdim. İşte size ilk pazar yazım. Çiğli gibi merkezi bir ilçede oturmanın en büyük avantajlarından bir tanesi de onlarca pazara ulaşabilme imkanı. Evka 5 Pazarı, Çiğli Pazarı, Egekent Pazarı, Harmandalı, Balatçık Pazarı ve Güzeltepe Pazarları ile Çiğli bu konuda oldukça zengin.
Öncelikle Ekim ayından İzmir pazarlarından ne alınır? Buna değineyim.

Ekim Ayında İzmir Pazarından Ne Alınır?

Ekim ayında İzmir'de yine bol çeşit, yine bol bol yeşillik. Egedeyiz ama ömür yeşil yiyerek geçmez değil mi? İşte Ekim ayında İzmir Pazarlarında bol ve ucuza bulabileceğiniz besinler.

izmir pazarında çıntar

  1. Ekim ayının gelmesiyle havalar soğuduysa mutlaka Hamsi almalısınız. Hamsinin bu sene pazar fiyatı 5 ile 6 lira arasında oynuyor. Hamsinin makbulü yüzük parmağınız kadar olanıdır. İrisinden uzak durup, ufağına yakın olmak lazım. 
  2. Çıntar ekim ayında pazarın en gözdesi Çıntar olur. Karadenizlilerin Kanlıca dediği muhteşem mantar. Pembemsi şapkası ile onu hemen tanırsınız. 3 veya 4 cm olanlarını bulursanız hiç affetmeyin. Çok büyük iri olanlardan kaçının. Lezzet bakımından yoksa zehirli falan değildir. Az yağlı kızgın tavada şapkasını tavanın tabanına gelecek şekilde orta ateşte kızartın. 
  3. Bu sene en ekonomik meyvelerin başında nar geliyor. Narın kilosu 0,75 kuruş ile 1 lira arasında değişiyor. Bu fiyata nar, her hafta 3, 4 kilo alınmaz da ne yapılır.

Çiğli Pazarına-Komşuoğlu Pazarına Nasıl Gidilir?

Ekim ayında İzmir pazarları yine bol çeşit ve bol eğlenceli olmaya devam ediyor. Bizim semtimizde pazar deyince ilk akla gelen Perşembe günleri açılan Büyük Çiğli Pazarı. Tüm pazarlarda olduğu gibi Perşembe pazarı da namı değer Komşuoğlu pazarı, giyim kuşam, sebze, meyve yönünden oldukça zengin. Pazarda yok yok. Bu pazarı diğerlerinden ayıran en büyük özellik ise pazar yerinin özel mülkiyet olması. Böyle olunca Carrefour, Kipa, Tansaş gibi ücretsiz müşteri servisleri de oluyor haliyle. Evka 5, Harmandalı, Çiğli Merkez, Egekent, Küçük Çiğli, Balatçık ve İstasyon altından insanlar ücretsiz servislerle Komşuoğlu Pazar yerine adeta akın ediyor.

Pazara gelen ürünlere gelince, çoğu meyve sebze 1. kalite. Çürük çarık satan yok. Fiyatlar ise uygun. Kendi pazarınızda Ispanak 1.50 ise burada da 1,50.

Evka 5 Pazarına Nasıl Gidilir?

Evka 5 pazarı çarşamba günleri kurulmakta. Evka 5 Pazar yeri, 700. Yıl Osmanlı Cami'nin hemen üst tarafında. Otobüs son duraklarının bulunduğu alanda. Pazardaki ürünler Perşembe Pazarı ile karşılaştırılınca 1 basamak aşağıda denilebilir. Ürün çeşitliliği Perşembe pazarının 3 te 1 kadar.
Sabah saatlerinde gidilmemesini tavsiye ederim. Akşam 1 lira olan meyve sabah saatlerinde 2,5 tl den aşağıya olmuyor.

Egekent Pazarına Nasıl Gidilir?

Egekent Pazarı Cumartesi günleri, Çiğli Devlet hastanesinin bulunduğu mevkide kuruluyor. Pazarın alanı oldukça ferah ve geniş. Pazar yapmakta zorluk çekilmiyor. Fiyat ve Kalite Evka 5 pazarı ile aynı standartta.

Balatçık Pazarı & Harmandalı Pazarına Nasıl Gidilir?

Balatçık Pazarı, Balatçık kahvehane durağından sağa girildikten 200 metre kadar sonra başlar ve pazar günleri dışında otoyol olarak kullanılan alan içinde Harmandalı na kadar uzanır. Tüm yol Pazar günleri trafiğe kapanır ve sadece pazar halini alır. Ürün çeşitliliği ve kalite Perşembe pazarı açıldıktan sonra hayli düşse de, Harmandalı ve Balatçık da oturan insanlar için iyi bir alternatif olmaya devam ediyor.

Bu arada hangi pazardan almış olursanız olun, Çıntar (kanlıca) mantarını hafif ateşte ve az yağda kızartın. Lezzetine lezzet kadar. Afiyet olsun.

0 yorum: